Otomobilin yakıt deposundan motora yakıt götürmekle görevli olan benzin veya mazot pompası nedir ve ne işe yarar? Yakıt pompası arızası nasıl anlaşılır? Bu sorulara yanıt vereceğiz.
Otomobillerin yakıt depoları arka tarafta bulunur. Ancak motor ise tam tersi aracın ön tarafındadır. Bu sebeple yakıtın, depodan enjektörlere kadar ulaştırılması için bir pompa yardımı ile basılması gerekir. İşte bu görevi yerine getiren parça yakıt pompasıdır.
Yakıt pompası nasıl çalışır?
Yakıt pompasının yeri genelde otomobilin arka koltuğunun altında, yani tam yakıt deposunun üstünde bulunur. Pompa bağlı bulunduğu şamandıranın ucunda bulunan bir hortumdan yakıtı çeker. Pompa bildiğimiz elektrikli bir motordur ve kontağı açtığınız andan itibaren devreye girer. Anahtarı aküyü açacak kadar çevirdiğiniz zaman, çıkan hafif uğultu sesi yakıt pompasına aittir. O sırada yakıt çekilmiş ve hortumlar vasıtasıyla arabanın enjektörüne kadar gönderilmiştir. Yakıt pompası 5 voltluk bir elektrik enerjisi ile çalışır. Ayrıca basıncını sürekli olarak korumak zorundadır. Çünkü eksik basınç olduğu zaman motora da eksik yakıt gidecek anlamına gelmektedir. ECU tarafından basıncı sürekli olarak takip edilmektedir. Eğer arıza yaparsa sizin yolda kalmanıza neden olacaktır. Bu sebeple tamamen bozulmadan önce bir takım belirtiler verir. Bunlara göz atarsak, yakıt pompasının motorunun zayıfladığını çok daha erken teşhis edebilirsiniz.
Yakıt pompası arızası belirtileri
Sabahları motorun geç çalışması
Eğer aracınızın motorunu sabahları çalıştırmakta zorlanıyorsanız bu yakıt pompasından olabilir. Çünkü artık basınç değeri olan 2 barın altına düşmüştür. Bu basınç değerinin altında pompa yakıtı motora ulaştırmakta zorlanır. Kısacası zaman alır. Bu da uzun süreli marş yapmanıza neden olacaktır. Eğer sabahları aracınızın motoru zor çalışıyorsa ilk şüphelenmeniz gereken yer benzin pompasıdır.
Arabanın arkasından yüksek uğultu sesi gelmesi
Yakıt pompası elektrikli bir motor olduğu için çalışırken hafif bir uğultu sesi çıkarması normaldir. Ancak genelde bu sesi siz duyamazsınız, çünkü motorun sesi bunu bastırır. Zaten pompanın sesi çok zor duyulacak kadar çıkar. Ancak motor çalışırken arka taraftan bir uğultu sesi geliyorsa bunun sebebi yakıt pompası motorunun artık kömürlerinin etkisini yitirmeye başlamış olmasından kaynaklanmaktadır.
Motor performansının düşmesi
Motorda 14:1 oranında hava yakıt karışımı olması gerekir. Yani 14 birim hava varken 1 birim yakıt olmak zorundadır. Eğer bu şartlar sağlanamazsa motor tam verimlilikte çalışamaz. Eğer yakıt pompası arıza yaparsa motora gelen yakıt miktarı düşeceğinden aracınızın hava/yakıt karışım oranı bozulmuş olacaktır. Sonuç olarak arabanızın motorunun eskisi gibi performanslı çalışmadığını göreceksiniz.
Egzozdan siyah duman çıkması
Motorda oluşabilecek zengin veya fakir karışım egzoz dumanının rengini doğrudan etkileyecektir. Bazı yakıt pompaları arıza yapmaya başladığı zaman gereğinden çok daha fazla yakıt gönderebilir. Bu da motorun zengin karışımla çalışmasına neden olur. Motor içerisinde yakılamayan yakıtın egzoz dumanı rengi siyah olacaktır. Aracınız egzozdan kara duman atıyorsa büyük ihtimal zengin karışım var demektir. Bu durumda benzin pompasından şüphelenebilirsiniz.
Motorun rölantide stop etmesi
Yolda ayağınız gazda iken motor ihtiyacı olan yakıtı tolere edebilir. Ancak rölantide çalışmak bir motoru en çok zorlayan durumlardan bir tanesidir. Benzin pompasının en ufak bir basınç kaybı bile arabanın rölantide çalışırken stop etmesine neden olacaktır.
Yakıt pompası ne kadar önemli?
Sürücüler, tamamen bozulmadığı sürece mazot ya da benzin pompasının arızasını pek umursamazlar. Ancak tamamen bozulmadan önce aracın enjektörler gibi çok daha pahalı parçalarının arıza yapmasına neden olabilir. Bu sebeple yukarıda saydığımız belirtilerden birden fazlasını görüyorsanız mutlaka aracınızın yakıt pompasını kontrol ettirmelisiniz. Ayrıca tamamen çalışmayı durduğu zaman motora yakıt gitmeyeceği için ya aracınızı hiç çalıştıramayacak ya da yolda kalacaksınız.