Biliyorsunuz ki Kia, Hyundai ile birleşti. Bu birleşmenin devamında geliştirilen modellerden biride Kia Magentis, aslında Magentis Hyundai takipçilerine çok tanıdık geldi çünkü tam anlamıyla Hyundai Sonata’nın ikizi. 2001 Kışında tanıtılan bu model ülkemizde 2.0 litre 136 HP ve otomatik şanzımanla ithal ediliyor.
Magentisi karoser ve iç mekan olarak ele alalım; Sonata’nın ikizi olarak baktığımızda bu modelin sadece ön ve arka tasarımı farklı. Aracın aks mesafesi 2700mmdir. Boyu 4200mm olan bu aracın yüksekliği 1420mm, genişliği ise 1820mm. Arkadan bakıldığında 80’li yılların Chevrolet’lerine benzetilen Mangentis; önden tıpkı Cadillac Seville, bu benzerliği radyator ızgarasına sayesinde olan çizgilere bağlıyoruz. Sahip olduğu iri farların sağladığı güçlü bakışları ve dinamik karoser çizgileriyle oldukça göz kamaştırıcı. Magentis’in zemin aydınlatmalı kapılarından geçilen iç mekanında malzeme kalitesi üst düzeyde. Kabin ergonomisi başarılı olan bu otomobilde kumandalar, orta konsol ve kokpitin soluna yerleştirilmiş, bagaj ve depo kapakları düğmeleri sürücü kapısına gizlenmiş. Koltukları manuel ayarlanan Magentis, yeterli genişlik sunuyor. Koltukların oturma alanı ve sırtlıklarının yanı sıra önde ve arkada diz mesafesi geniş sayılır. Orta sınıf bir otomobil için yeterli olabilecek 479 litrelik bir bagaj hacmine sahip Magentis.
Motor ve performansıda yeterli bu araç için. 4 silindirli ve 16 supaplı motor ikiz dengeleme miliyle titreşimsiz çalışması sağlanmış. Üst devirlerde kabine sızan ses sportif tatda veriyor kullanıcılana. Etkili performans beklememek lazım bu modelden çünkü motor gücünün 2.0 litrelik bir motor için artık düşük olması gerekse eski nesil olan dört ileri vitesli otomatik şanzıman olmasından dolayı. Kia’nın dört vitesli otomatik şanzımanı hiçbir elektronik destek ünitesine sahip değil, buna overdrive dahil.
Direksiyon simidinin oturma pozisyonuna göre biraz sağda olması sürüşü yada hakimiyeti etkilemiyor ama garip görünüyor. Magentis’in kabin yapısı, gerekse sürüş dinamikleri, süspansiyon sistemi, yoldan gelen darbeleri oldukça rahat emiyor. Direksiyon hassasiyeti başarılı olan bu model, kaygan zeminlerde çekiş kontrol sistemiyle stabiliteyi sağlamaya çalışıyor. Otomobilin 100 km/s hızdan 40 metrede stabil olarak durabilmesi yeterince güvenli olduğunu gösteriyor.